PANAMO Studie – COVID-19 onderzoek bij patiënten op de intensive care afdeling


Door middel van diverse onderzoeken wordt er steeds meer bekend over de oorzaken en gevolgen van een COVID-19 infectie. Bij een COVID-19 infectie verstoort het C5a-eiwit het immuunsysteem en dit leidt tot ontstekingen en stolselvorming. Het bestaande medicijn IFX-1, dat een antistof is tegen C5a, wordt al effectief gebruikt bij diverse ontstekingsziekten.
In de wereldwijde, gerandomiseerde PANAMO studie wordt onderzocht of IFX-1 ook adequaat ingezet kan worden bij een zeer ernstige corona besmetting. IFX-1 blokkeert selectief de werking van C5a, waardoor de rest van het immuunsysteem onaangetast blijft. We onderzoeken in deze studie voornamelijk of dit medicijn de mortaliteit en de beademingsduur kan verlagen bij geïntubeerde patiënten met een COVID-19 besmetting, die worden opgenomen op de intensive care afdeling van het ziekenhuis.
Deelnemers aan deze studie krijgen, tijdens hun opname op de IC-afdeling, 6 maal een medicijn toegediend. Zowel de patiënt, als de onderzoekmedewerkers en de verpleging zijn blinded. Dit betekent dat niemand weet of het om het medicijn IFX-1 gaat of dat er een placebo wordt gegeven aan de deelnemer. Belangrijke factoren die worden bestudeerd om de werking van IFX-1 bij patiënten met een ernstige COVID-19 longontsteking te bestuderen zijn onder andere overlijden na 28 en 60 dagen, de duur van de intubatie, ontstekingswaardes in het bloed, de kwaliteit van leven na de IC-opname, het percentage van de deelnemers dat tijdens de IC-opname nierfalen ontwikkelt en de score op de Glasgow Outcome Scale (GOS).
In het Catharina Ziekenhuis zijn er 4 patiënten die deelnemen aan deze studie, die nog loopt tot en met eind december 2021. We wachten de resultaten van deze studie vol belangstelling af!