ENDURO Studie – Studie naar een nieuwe behandeling van een geblokkeerde maaguitgang

Soms veroorzaakt een tumor een blokkade van de maaguitgang, bijvoorbeeld bij alvleesklierkanker. Deze mensen hebben veel last van misselijkheid en braken waardoor ze meestal niet meer kunnen eten. De standaardmethode om zo’n blokkade op te heffen is een chirurgische operatie waarbij een nieuwe verbinding tussen de maag en de dunne darm wordt gemaakt. Sinds kort is zo’n zelfde verbinding te maken met een minder belastend kijkonderzoek. Met een dunne flexibele slang met camera (gastroscopie) verbindt de MDL-arts de maag met de dunne darm door een speciale metalen stent (hol metalen buisje) te plaatsen. Het is nog niet bekend welke palliatieve behandeling de beste is voor patiënten die in de laatste maanden van hun leven verkeren.

In de ENDURO-studie worden beide methoden met elkaar vergelijken in een gerandomiseerde klinische trial. Hierbij wordt geloot welke van de twee behandelingen een patiënt krijgt. Onderzocht wordt bij welke methode een patiënt het snelst weer normaal kan eten en welke van deze methoden na een aantal maanden een beter resultaat heeft. De patiënten die deelnemen aan deze studie worden na de standaard operatie of de stentplaatsing nog 6 maanden gevolg om te bestuderen wat het effect van de ingreep is op de kwaliteit van leven.

Deze studie is opgezet door het UMC Utrecht en wordt uitgevoerd door artsen en onderzoekers in verschillende ziekenhuizen in Nederland. Om genoeg informatie te verzamelen om deze nieuwe behandeling goed te onderzoeken, zijn in totaal 96 deelnemers nodig.