SPHINX Studie – Het endoscopisch doorsnijden van de sluitspier om het risico op een alvleesklierontsteking te verminderen.

In deze studie wordt onderzocht of het doorsnijden van de sluitspier van de galwegen, voorafgaand aan het plaatsen van een metalenbuisje (een stent), het risico op een alvleesklierontsteking vermindert. Op deze manier willen we bestuderen of dit een veiligere methode is voor het plaatsen van een stent in de galwegen bij patiënten met een afsluiting in de galwegen door een tumor.

Wanneer patiënten een afsluiting in de galwegen hebben, wordt er een stent geplaatst om de galwegen weer open te krijgen. Door het plaatsen van de stent kan een alvleesklierontsteking ontstaan. Dit gebeurt bij 1 op de 7 patiënten. Patiënten die deelnemen aan deze studie worden door loting verdeeld in 2 groepen. De resultaten van deze 2 groepen worden met elkaar vergeleken. Patiënten weten tijdens het onderzoek niet in welke groep ze terechtkomen. In de ene groep wordt voorafgaand aan het plaatsen van de stent de sluitspier van de galwegen wel doorgesneden, in de andere groep gebeurd dit niet. Tijdens de endoscopie, wanneer de patiënt in slaap is gebracht, wordt door de computer bepaald in welke groep de patiënt ingedeeld wordt. Na deze ingreep wordt de patiënt op dag 7 en op dag 30 gebeld voor het afnemen van een vragenlijst.

Samen met 17 andere ziekenhuizen in Nederland neemt het Catharina ziekenhuis deel aan deze studie die in februari 2021 is gestart.