HOVON 155 AML – een studie om het effect van toevoeging van midostaurine aan decitabine te onderzoeken bij patiënten met onbehandelde AML of hoog risico MDS die niet fit genoeg zijn voor intensieve chemotherapie.

Bij patiënten die vanwege bijkomende ziekten intensieve chemotherapie niet aan kunnen, kan gekozen worden voor een mildere therapie. Deze leidt niet tot genezing, maar dient om de kwaliteit van leven zo lang mogelijk acceptabel te laten zijn. Decitabine is een voorbeeld van mildere chemotherapie. Het is effectief tegen leukemie en heeft minder bijwerkingen dan intensieve chemotherapie. Decitabine, gegeven in kuren van 5 achtereenvolgende dagen is momenteel de gebruikelijke behandeling voor AML. Er is echter wetenschappelijk onderzoek dat suggereert dat decitabine gegeven in kuren van 10 achtereenvolgende dagen effectiever is en over het algemeen goed wordt verdragen.

Vandaar dat in deze studie de behandeling met 10-daagse kuren decitabine de standaardbehandeling is die wordt onderzocht. Er wordt gekeken of deze standaardbehandeling verbeterd kan worden door daar een nieuw middel, midostaurine aan toe te voegen. Midostaurine is een medicijn dat zich richt op een specifiek eiwit op leukemie cellen (FLT3). Een proefpersoon kan dus ofwel behandeld wordt door middel van de 10-daagse kuren met decitabine. Of de behandeling met de toevoeging van midostaurine wordt toegediend gedurende 10 dagen. De resultaten van deze twee behandelingen zullen wij met elkaar gaan vergelijken.

Deze studie is opgezet door de stichting HOVON (Hemato-Oncologie voor Volwassenen Nederland) en wordt gedaan door onderzoekers in verschillende ziekenhuizen in Nederland en daarbuiten (o.a. België, Litouwen en Zwitserland). Voor dit onderzoek zijn 140 proefpersonen nodig. In Nederland zullen naar verwachting 70 proefpersonen meedoen.