ConTeSSA-NeoCon-F studie – Chemotherapie voorafgaande aan de operatie van baarmoederhalskanker om de vruchtbaarheid te behouden

De standaard behandeling van baarmoederhalskanker bestaat uit een operatie waarbij de

baarmoedermond, de baarmoeder, het steunweefsel naast de baarmoeder en de lymfeklieren in

het bekken verwijderd worden (een radicale hysterectomie met pelviene lymfeklier dissectie) of

bestraling al dan niet in combinatie met chemotherapie. Als vrouwen nog een kinderwens hebben,

kan er een uitgebreide vruchtbaarheidssparende operatie uitgevoerd worden waarbij de baarmoedermond, het steunweefsel naast de baarmoeder en de lymfeklieren in het bekken verwijderd worden. Het nadeel van de uitgebreide vruchtbaarheidssparende operatie is dat weinig vrouwen, minder dan 10%, na deze behandeling een baby zullen krijgen omdat zwanger worden en zwanger blijven moeilijk is na een uitgebreide operatie aan de baarmoedermond.

In deze studie willen we onderzoeken of we een beperktere operatie kunnen doen als we de tumor eerst proberen te verkleinen met chemotherapie. Als de tumor door de chemotherapie kleiner dan 2 cm wordt, willen we een beperkte ingreep aan de baarmoedermond verrichten. Door deze beperkte ingreep hopen we dat de kans om zwanger te worden toeneemt, de kans op vroeggeboorte afneemt en de kans op terugkeer van ziekte niet toeneemt. We beschouwen deze behandeling als zinnig als minstens 50 van de 90 proefpersonen die aan het onderzoek meedoen aan het einde van de behandeling een werkende baarmoeder heeft en er na twee jaar bij niet meer dan 9 van de 90 proefpersonen terugkeer van ziekte wordt vastgesteld.

Dit onderzoek is opgezet door professor Lheureux (Toronto, Canada) en wordt gedaan door artsen

in verschillende ziekenhuizen en landen. Voor dit onderzoek zijn 90 proefpersonen uit verschillende landen nodig. In Nederland zullen naar verwachting 40 proefpersonen meedoen.