CONVERT studie – Een studie met osocimab bij patiënten met eindstadium nierfalen

Wanneer de nieren niet goed meer functioneren hopen afvalstoffen zich op in het lichaam. Deze afvalstoffen kunnen meerdere klachten veroorzaken, zoals hoge bloeddruk, hoofdpijn, rugpijn, misselijkheid, jeuk, spierkrampen en vermoeidheid. Wanneer de nieren niet of nauwelijks nog werken, en er geen kans op verbetering is, spreken we van eindstadium nierfalen.

De CONVERT Studie heeft als doel om uit te zoeken hoe veilig het nieuwe onderzoeksmiddel osocimab is en hoe dit middel precies werkt bij patiënten met eindstadium nierfalen. Osocimab is een geneesmiddel dat in het laboratorium is gemaakt en in het lichaam de stollingsfactor FXIa inactief maakt. Dit heeft als gevolg dat de vorming van bloedstolsels (trombus) wordt geremd. Het is algemeen bekend dat patiënten met eindstadium nierfalen die hemodialyse ondergaan een verhoogd risico hebben op de vorming van bloedstolsels, wat kan leiden tot een beroerte of een hartaanval. De onderzoekers willen bestuderen of het risico op beroertes en hartaanvallen verkleind kan worden doordat de vorming van stolsels worden geremd door een toediening van osocimab.

Patiënten die deelnemen aan deze studie hebben een even grote kans om in een van de drie verschillende onderzoeksgroepen te worden ingedeeld, namelijk de groep met een lage dosis osocimab, de groep met een hoge dosis osocimab en de groep die een placebo (een middel zonder werkzame stoffen) krijgt toegediend. Deelnemers krijgen maandelijks een injectie met osocimab of placebo in de buik. Ook zullen er bloedmonsters worden verzameld, worden er lichamelijke onderzoeken uitgevoerd en zullen er hartfilmpjes worden gemaakt. De studie duurt maximaal 23 maanden. In Nederland zullen ongeveer 23 patiënten met eindstadium nierfalen deelnemen.