LyRICX studie – Liposomaal iRInotecan, Carboplatin of oXaliplatin als behandeling voor uitgezaaide, of niet te opereren slokdarm- of maagkanker

Het doel van deze studie is om vast te stellen welke combinaties van chemotherapie het beste werken bij niet te opereren slokdarm- of maagkanker. We kijken dan zowel naar verlenging van de levensduur als naar de bijwerkingen van de behandeling. In deze studie onderzoeken we drie combinaties, namelijk 1) capecitabine en oxaliplatin (CapOx); 2) capecitabine en carboplatin (CapCar); 3) 5-fluorouracil met folinezuur en liposomaal irinotecan (F-Naliri). Welke behandeling van deze drie de beste uitkomsten heeft, is momenteel nog niet bekend.

Voor de behandeling van slokdarmkanker en maagkanker met chemotherapie zijn verschillende soorten celdodende middelen beschikbaar, zoals capecitabine, oxaliplatin, carboplatin, irinotecan en 5-fluorouracil met folinezuur (deze laatste twee worden altijd samen gegeven en als een eenheid gezien). In dit onderzoek zullen we specifiek kijken naar het effect van een combinatie van deze middelen. Uit eerder onderzoek weten we dat een combinatie van twee middelen significant beter werkt dan één middel als het gaat om het verlengen van de levensduur van een patiënt. CapOx is de meest gebruikelijke combinatie van geneesmiddelen in Nederland. Het heeft als belangrijke

bijwerking het optreden van tintelingen in de vingers en voeten en ongevoeligheid van of pijn aan de vingers en voeten, zogenaamde neurotoxiciteit. De verwachting is dat bij CapCar en F-Naliri dit minder of niet het geval zal zijn, maar mogelijk treden bij deze combinaties andere bijwerkingen weer meer op de voorgrond.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door artsen in verschillende ziekenhuizen in Nederland, die samenwerken binnen de multidisciplinaire vereniging voor patiënten met slokdarm-/maagkanker (Dutch Upper GI Cancer Group, www.ducg.nl). Voor dit onderzoek zijn 310 deelnemende patiënten nodig.