MATTERHORN studie – Onderzoek naar durvalumab of een placebo in combinatie met FLOT-chemotherapie vóór en na operatie bij patiënten met een operatief verwijderbare maagkanker of kanker van de slokdarm-maag overgang

FLOT is een combinatie van chemotherapie medicijnen en is onderdeel van de standaardbehandeling voor patiënten met maagkanker of kanker van de slokdarm-maag overgang. Durvalumab helpt het immuunsysteem om de kankercellen te herkennen, waardoor het immuunsysteem de kankercellen beter kan aanvallen en doden. Durvalumab is een medicijn dat al goedgekeurd is in Europa en Amerika voor de behandeling van patiënten met vergevorderde niet-kleincellig longkanker en uitgezaaide blaaskanker. Durvalumab is nog niet volledig getest en goedgekeurd voor behandeling van maagkanker of kanker van de slokdarm-maag overgang.

Het doel van de MATTERHORN Studie is dan ook om uit te zoeken hoe werkzaam en veilig durvalumab is in combinatie met FLOT-chemotherapie (een combinatie van 4 medicijnen: flurouroacil + leucovorin + oxaliplatin + docetaxel) voor de behandeling van maagkanker of kanker van de slokdarm-maag overgang. Hierbij willen we ook kijken naar het verschil als het wordt gegeven vóór (neo-adjuvant) en na (adjuvant) de operatie. De werking van durvalumab vergelijken we met de werking van een placebo.

Dit onderzoek is opgezet door AstraZeneca AB en wordt uitgevoerd door artsen in verschillende ziekenhuizen. Voor dit onderzoek zijn 900 proefpersonen uit verschillende landen nodig. In Nederland zullen naar verwachting 24 proefpersonen meedoen.