OASIS studie: Optimalisatie van vaattoegangschirurgie bij oudere hemodialyse patiënten

Jonge dialyse patiënten krijgen meestal een shunt met een eigen bloedvat, maar het is momenteel nog niet bekend welke vaattoegang het beste is voor oudere dialyse patiënten. Met de OASIS Studie willen we drie bestaande behandelmethoden vergelijken, namelijk de vaattoegang via een shunt met een eigen bloedvat, een shunt met een kunststof bloedvat en een dialyse katheter. Dialyse katheters worden in veel ziekenhuizen alleen gebruikt als er problemen zijn met de vaattoegang. Patiënten met een dialyse katheter hebben door deze selectie een slechtere prognose dan patiënten met een shunt.

Oudere dialyse patiënten (70 jaar en ouder) die deelnemen aan deze studie zullen 1 van de drie vaattoegangen krijgen. Naast het verzamelen van informatie uit het patiëntendossier zullen er door de proefpersoon tijdens de dialysebehandelingen verschillende vragenlijsten worden ingevuld. Op deze manier willen we de drie vaattoegangen vergelijken. We onderzoeken bij welke vaattoegang de minste operaties nodig zijn om te kunnen dialyseren. We onderzoeken ook de tevredenheid van de proefpersonen en de kosten van de behandeling.

Dit onderzoek is opgezet door het Academisch Ziekenhuis Maastricht en wordt gedaan door artsen in verschillende ziekenhuizen in Nederland. Voor dit onderzoek zijn in totaal 195 proefpersonen nodig.