UMIS studie – Ureum monitoring in bloed, zweet en speeksel van patiënten tijdens hemodialyse

Bij patiënten waarvan de nieren niet meer goed werken, kan hemodialyse een deel van de bloedzuiverende functie van de nieren overnemen. Hemodialyse is een behandeling die veel tijd vraagt; elke behandeling duurt ongeveer 4 uur en er zijn meestal 3 sessies per week benodigd. Om te meten hoe goed het bloed wordt gezuiverd tijdens de behandeling, wordt normaal gesproken eens in de 3 maanden bloed afgenomen aan het begin en aan het einde van de behandeling.

In deze studie bekijken we of de analyse van zweet en/of speeksel gebruikt kan worden om te bepalen hoe goed het bloed gezuiverd wordt tijdens de behandeling. Wanneer een patiënt meedoet in deze studie zal er aan het begin en aan het einde van één van de hemodialyse behandelingen zweet, speeksel en bloed worden afgenomen. De zweet afname zal per keer ongeveer 45 minuten duren, de afname van het speeksel en de bloed afname duren maar enkele minuten.

Deze studie is opgezet door een promovendus van het Catharina Ziekenhuis en er is subsidie gevraagd vanuit het Catharina Onderzoeksfonds. Deze aanvraag is gehonoreerd. Er zullen naar verwachting 40 patiënten deel kunnen nemen aan deze studie.