ACTIVE studie – Geautomatiseerde closed-loop (INTELLiVENT-ASV) versus conventionele ventilatie op de intensive care afdeling

Ernstig zieke patiënten die op de intensive care worden opgenomen hebben vaak invasieve beademing nodig. Invasieve beademing (beademing met een buisje in de hals en luchtpijp) kan levensreddend zijn, maar het kan ook longweefsel en de ademhalingsspieren beschadigen. Het risico op door beademing geïnduceerd longletsel kan worden verminderd door de juiste instelling van positieve eind expiratoire druk (PEEP), beademing met lagere teugvolumes en door lage aandrijfdruk.

Momenteel zijn er verschillende soorten volledig geautomatiseerde ventilatiesystemen beschikbaar. Dit soort systemen monitort, met behulp van algoritmen, de IC-patiënt continu en reageert indien nodig direct. De machine past zich meteen aan aan de ventilatiebehoeften van de patiënt, vaak sneller dan dat de IC-verpleegkundigen en IC-artsen dat kunnen. 

In de ACTIVE studie willen wij de uitkomsten van deze manier van beademen vergelijken met conventionele beademing. Bij de conventionele beademing krijgt de patiënt bij elke ademteug precies dezelfde hoeveelheid lucht binnen. Onze verwachtingen zijn dat patiënten veiliger beademd kunnen worden bij het gebruik van INTELLiVENT-ASV, meer comfort ervaren, sneller van de beademing af kunnen en minder lichamelijke schade ervaren als gevolg van deze vorm van beademing.