CAPD II studie – Plaatsing van een katheter voor peritoneaal dialyse: vergelijking van twee technieken waarbij katheter en buikvlies wel of niet worden vastgezet

Op basis van kleine onderzoeken de afgelopen jaren bestaat het vermoeden dat een PD katheter die wordt vastgezet in de buik, en waarbij ook het buikvlies wordt vastgezet, beter functioneert dan een katheter waarbij dit niet het geval is.

Als de katheter na de operatie verstopt raakt, kan de dialyse vloeistof niet goed in- en uitlopen en is buikspoeling niet goed mogelijk. Verstopping kan veroorzaakt worden door het buikvlies dat zich om de katheters heen wikkelt of verplaatsing met eventueel afknikken van de katheter in de buikholte. Er zijn in de afgelopen jaren meerdere onderzoeken beschreven waarbij verstopping van de katheter minder voorkomt, wanneer bij een kijkoperatie niet alleen de katheter wordt geplaatst, maar deze ook onderin de buik met een hechting wordt vastgezet en het buikvlies met een hechting in de bovenbuik wordt vastgezet. Het plaatsen van een PD katheter door een kijkoperatie was de afgelopen jaren de operatie van keuze. De nieuwe operatie techniek, met vastzetten van de katheter en het buikvlies tijdens de kijkoperatie, is in het MUMC de afgelopen twee jaar toegepast zonder verdere complicaties en het is dus een veilige ingreep.

Hoewel er dus al positieve ervaringen zijn beschreven met de nieuwe operatietechniek, is er nooit een directe vergelijking gedaan tussen de standaard kijkoperatie en de kijkoperatie met extra vastzetten van katheter en buikvlies. Met de CAPD II studie willen we deze directe vergelijking, en de uitkomsten hiervan, beter bestuderen.

Er zijn 5 andere Nederlandse ziekenhuizen die ook deelnemen aan deze studie en in totaal zijn er 70 proefpersonen nodig.