GASTRONET studie – Retrospectief gegevensverzamelingsproject: computerondersteunde detectie van Barrett slokdarm

Bij mensen met een Barrett slokdarm is een deel van de slokdarm bekleed met ander weefsel dan normaal. Dat deel bestaat uit roze gekleurd slijmvlies, vergelijkbaar met het slijmvlies van de maag. Minder dan vijf procent van de mensen met een Barrett slokdarm krijgt uiteindelijk slokdarmkanker. Daarmee is de kans op slokdarmkanker door een Barrett slokdarm verhoogd, maar nog steeds klein. Het is onbekend waarom sommige mensen met een Barrett slokdarm wel slokdarmkanker krijgen en anderen niet.

Patiënten waarbij er verdenkingen zijn van een Barrett slokdarm ondergaan regelmatig een endoscopie om afwijkingen in een zo vroeg mogelijk stadium te detecteren. Echter, detectie van vroege neoplasie (abnormale en ongecontroleerde ontwikkeling van de cellen) is moeilijk omdat er vaak sprake is van slechts minimale veranderingen in mucosale kleur en textuur.

Het doel van de GASTRONET Studie is om retrospectief data te verzamelen van endoscopisch beelden ter verbetering van de detectie van een Barrett slokdarm. Momenteel bestaan er al meerdere computer aided detection (CAD) systemen, die ontwikkeld zijn om deze beelden te interpreteren. De data die wij in deze studie verzamelen willen wij toepassen in een CAD systeem voor de detectie van vroege neoplasie bij Barrett.