LOCAL studie – Registratie lange termijn uitkomsten na een endoscopische full-thickness resectie

Met de LOCAL Studie willen wij gegevens verzamelen bij patiënten die met Endoscopische full-thickness resectie (eFTR) behandeld worden als aanvullende behandeling na een eerdere mogelijk niet volledige verwijdering van darmkanker. De eFTR is een endoscopische techniek waarbij er, zonder operatie, littekenweefsel met een klein gedeelte van de darmwand alsnog kan worden verwijderd. Op deze manier kunnen eventueel achtergebleven kwaadaardige cellen alsnog worden verwijderd en kan een aanvullende operatie worden voorkomen. eFTR wordt in Nederland al sinds 2015 in meerdere ziekenhuizen als standaard behandeling uitgevoerd, maar omdat dit een relatief nieuwe techniek is, is er momenteel nog weinig bekend over de uitkomst op lange termijn.

Om deze uitkomsten te onderzoeken worden proefpersonen in deze studie gedurende 5 jaar na de eFTR behandeling gevolgd door middel van controles uitgevoerd. Deze controles zullen worden uitgevoerd door de behandelend arts. Belangrijke studiedata over de lange termijngevolgen zullen wij halen uit het medische dossier van de proefpersoon en door het opnieuw bekijken van het weggehaalde weefsel onder de microscoop. Dit onderzoek is opgezet door het Amsterdam UMC, locatie AMC, en wordt verricht in meerdere ziekenhuizen in Nederland.