LUCID studie – Ontwikkeling van een nieuwe procedure voor de opsporing van Barrett-slokdarm en slokdarmkanker.

Ongeveer 15-30% van de volwassenen in de westerse wereld heeft last van refluxziekte, waarbij maagzuur vanuit de maag terugstroomt naar de slokdarm en hierbij de slokdarm beschadigt. Ongeveer 10% van de mensen die langdurig last heeft van refluxziekte ontwikkelt een Barrett-slokdarm. Bij Barrett-slokdarm verandert het weefsel dat normaal gesproken de binnenkant van de slokdarm bekleedt in weefsel dat lijkt op het slijmvlies van de darm. Mensen met een Barrett-slokdarm hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van slokdarmkanker.

De huidige standaardprocedure voor de diagnose van Barrett-slokdarm en slokdarmkanker is het verkrijgen van weefselmonsters tijdens een scopie en vervolgens de weefselmonsters onder een microscoop laten bekijken. Deze procedure is omslachtig en duur. De nieuwe procedure die in deze studie wordt getest maakt gebruik van het EsoCheck-capsule om cellen uit de slokdarm te verkrijgen.

Wanneer patiënten besluiten om deel te nemen aan de LUCID studie zal er een capsule achter in de mond worden geplaatst. Wanneer deze capsule de maag heeft bereikt, wordt er een ballon opgeblazen met lucht die via een katheter wordt ingespoten. De opgeblazen balloncapsule wordt dan ongeveer 5 cm terug getrokken. Hierdoor kunnen de ribbels van de opgeblazen ballon cellen uit de slokdarm verzamelen. Vervolgens zal er binnen 24-72 uur een follow-up plaatsvinden. Vergeleken met een standaard scopie gaan wij ervan uit dat de laboratoriumtesten, die gebruik maakt van monsters die met de EsoCheck-capsule zijn verzameld, een nauwkeurige en goedkopere benadering bieden om patiënten te screenen voor Barrett-slokdarm en slokdarmkanker.

Dit onderzoek is opgezet door Lucid Diagnostics, Inc. en wordt gedaan door artsen in verschillende ziekenhuizen in diverse landen. In Nederland zullen naar verwachting 188-228 proefpersonen meedoen.