MK 3475-641 studie – Een onderzoek naar pembrolizumab en combinatie met enzalutamide versus placebo en combinatie metenzalutamide bij uitgezaaide prostaatkanker die niet meer reageert op hormonale behandeling

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor patiënten met uitgezaaide prostaatkanker die niet meer op hormonale behandeling reageren. Op grond van eerdere onderzoeksresultaten lijkt het toevoegen van pembrolizumab bij te dragen aan een betere behandeling en beheersing van uitgezaaide prostaatkanker. Pembrolizumab werkt door het afweersysteem te helpen kankercellen te bestrijden. We willen met dit onderzoek kijken of een combinatie van hormoonbehandeling (enzalutamide) met pembrolizumab meer effect heeft op de prostaatkanker dan enzalutamide alleen. Pembrolizumab is goedgekeurd voor de behandeling van verschillende soorten kanker, maar

is nog niet geregistreerd voor prostaat kanker. De combinatie van pembrolizumab en

enzalutamide is dus experimenteel.

In deze studie maken we gebruik van twee onderzoeksgroepen. Door middel van loting wordt bepaald in welke groep de patiënt behandeld wordt. Wanneer patiënten meedoen, zal de behandeling ongeveer 2 jaar duren, zolang de kanker niet erger wordt. Alle proefpersonen krijgen enzalutamide. Dit is de normale behandeling voor deze ziekte. Daarnaast krijgt de helft van de proefpersonen pembrolizumab, de andere helft krijgt placebo. Daarna zullen zij nog worden gevolgd in de follow-up waarin wij de gezondheid monitoren.