PICUS studie – De rol van endoscopische echografie in de diagnostiek van idiopathische acute pancreatitis.

Alvleesklierontsteking kan door veel verschillende aandoeningen worden veroorzaakt. De meest voorkomende oorzaak is galstenen. Echter, in ongeveer een kwart van de patiënten kan geen oorzaak voor de alvleesklierontsteking gevonden worden. Dit wordt idiopathische pancreatitis genoemd.

Wanneer er sprake is van idiopathische pancreatitis kan de oorzaak niet goed behandeld worden. Doordat de oorzaak niet wordt behandeld, ontstaat het risico op een tweede alvleesklierontsteking of andere schadelijke gevolgen van deze onbekende oorzaak. Daarom is het van groot belang dat er goed onderzoek naar de oorzaak van de alvleesklierontsteking wordt gedaan. Het doel van de PICUS studie is om uit te zoeken of een inwendige echo van toegevoegde waarde is in patiënten die voor het eerst een alvleesklierontsteking krijgen waarbij geen oorzaak kan worden vastgesteld.

Op dit moment wordt in de richtlijn voor de behandeling van alvleesklierontsteking een inwendige echo aanbevolen als in eerdere onderzoeken geen oorzaak wordt achterhaald. Een inwendige echo is namelijk het meest nauwkeurige onderzoek voor het opsporen van galmodder of galstenen. Inwendige echo’s worden al veel gebruikt om andere ziekten van de alvleesklier en galwegen vast te stellen. Uit onderzoek naar zo’n inwendige echo bij deze andere ziekten weten we dat dit een veilig en effectief middel is. Echter, momenteel is er maar weinig bekend over de waarde van de inwendige echo in patiënten die voor de eerste keer alvleesklierontsteking krijgen.

Het doel van dit onderzoek is om uit te zoeken of een inwendige echo van toegevoegde waarde is voor patiënten die voor het eerst een alvleesklierontsteking krijgen waarbij geen oorzaak kan worden vastgesteld. Dit is een landelijke prospectieve studie die opgezet is in samenwerking met de Pancreatitis Werkgroep Nederland (PWN).