PWN-CORE Studie – Registratie van patiënten met acute pancreatitis

In Nederland krijgen ruim 6000 mensen per jaar acute pancreatitis. Het beloop van acute pancreatitis is in het merendeel van de gevallen mild, maar kent ook een ernstig beloop met langdurige ziekenhuis opname. De alvleesklier (het pancreas) is opgebouwd uit cellen die hormonen maken (onder meer insuline dat nodig is voor de suikerhuishouding) en cellen die enzymen maken die het voedsel helpen verteren. In het geval van pancreatitis raakt de alvleesklier ontstoken. Dit wordt meestal veroorzaakt door galstenen of alcoholgebruik maar er zijn talrijke andere, minder vaak voorkomende oorzaken bekend.

Door gegevens van patiënten met acute pancreatitis te verzamelen hopen we meer inzicht te krijgen in de verschillen tussen patiënten, welke klachten en complicaties patiënt ontwikkelen en hoe het gesteld is met de huidige behandeling van acute pancreatitis. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de Pancreatitis Werkgroep Nederland (PWN) dat een unieke samenwerking tussen meerdere ziekenhuizen  in Nederland vertegenwoordigt.