VACATE studie – Evaluatie van de behoud van effectiviteit na het switchen van intraveneuze naar subcutane vedolizumab bij patiënten met chronische darmontsteking in een “real-world” setting.

Sinds kort zijn de wegwerpspuiten van het medicijn vedolizumab beschikbaar voor medisch gebruik. Vedolizumab remt afweerreacties en ontstekingen in de darmen. Dit middel wordt voorgeschreven bij langdurige darmontstekingen, zoals bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Nieuwe toedieningsmethodes van medicijnen worden in de praktijk goed gevolgd om te observeren of de ziekteactiviteit niet verandert. De huidige studie is opgezet om te bekijken of de werkzaamheid van het medicijn gelijk blijft bij een overstap naar de wegwerpspuiten. Vlak voor het starten met de wegwerpspuiten, 6 weken na en 6 maanden na het starten wordt er zoals gewoonlijk een poliklinische afspraak met de patiënt ingepland. Gedurende deze poliklinische afspraak levert de patiënt bloed en een potje met ontlasting in. Dit wordt gedaan zodat de behandelde arts de ziekteactiviteit en het medicijn in het lichaam kan beoordelen. Deze gegevens zullen wij gebruiken in de VACATE studie.