WATS-EURO2 studie – Onderzoek naar de optimale methode om onrustige cellen te ontdekken in een Barrett slokdarm

In een Barrett slokdarm kunnen zich in de loop van de tijd onrustige cellen (voorlopers van kankercellen) ontwikkelen en nog later kan er (vroege) slokdarmkanker ontstaan. Die kans is echter heel erg laag, namelijk <0.5% per jaar. Omdat we momenteel niet goed kunnen voorspellen wie dit wel of niet zal ontwikkelen, houden we iedereen onder controle door een kijkonderzoek van de slokdarm (een gastroscopie). Daarbij nemen we biopten van het Barrett weefsel die door de patholoog worden onderzocht op de aanwezigheid van afwijkende cellen.

Tijdens een kijkonderzoek is het niet mogelijk om te zien waar de onrustige cellen zitten, die zien er namelijk hetzelfde uit als de rest van de Barrett slokdarm. Daarom neemt de MDL-arts op willekeurige plekken biopten af, die dan door de patholoog onder de microscoop worden bekeken. Zo kan een inschatting worden gemaakt of er ergens onrustige cellen zitten. Het is echter onmogelijk biopten te nemen van de gehele Barrett slokdarm, daarom is er een kans dat we een gebied met onrustige cellen net missen.

De WATS-3D borstel is een borstel om weefsel van de slokdarm te schrapen die de MDL-arts aan zijn endoscoop kan vastmaken. Met deze borstel kunnen we cellen vanuit een veel groter deel van de slokdarm verzamelen. Daarom is er theoretisch gezien minder kans dat we de gebieden met onrustige cellen missen. Voor dit onderzoek zullen we daarom bij iedere scopie zowel de biopten als de WATS-3D borstel afnemen, zodat we deze twee methoden met elkaar kunnen vergelijken. We denken dat we met de WATS-3D borstel beter kunnen ontdekken wie onrustige cellen heeft, maar ook wie (in de toekomst) onrustige cellen zal ontwikkelen.

Dit onderzoek is opgezet door het Amsterdam UMC, locatie AMC en wordt uitgevoerd door MDL-artsen in verschillende Barrettslokdarm expert ziekenhuizen. Voor dit onderzoek zijn 90 proefpersonen uit Nederland nodig.