MONDO-initiatief – Internationale samenwerking tussen academische instellingen en dialyseaanbieders

Het MONDO-initiatief (MOnitoring Dialysis Outcomes) is een internationale samenwerking tussen academische instellingen en dialyseaanbieders. Het MONDO-initiatief werd in 2009 opgericht als een gezamenlijk initiatief van verschillende dialyseaanbieders, waaronder het Renal Research Institute (VS), verschillende Fresenius Medical Care-regio’s, de Universiteit Maastricht (Nederland), het Imperial College London (VK) en het Kuratorium fuer Heimdialyse (Duitsland). MONDO heeft zich vervolgens ontwikkeld tot een consortium van talrijke academische en niet-academische partners uit de hele wereld waaronder dus het Catharina Ziekenhuis. Het doel is samen te werken aan onderzoeksprojecten om de biologie en pathofysiologie te bestuderen van patiënten met chronische nierziekten die dialyse ondergaan. Een voorbeeld hiervan is het promotietraject van Marijke Dekker waarbij zij met behulp van de MONDO dataset onderzoek gedaan heeft naar de invloed van te veel of te weinig vocht in het lichaam. Het bleek dat dit veel grotere gevolgen heeft voor de patiënt dan werd gedacht. Een selectie van de publicaties van het MONDO-consortium is te vinden op https://www.ncbi.nlm.nih.gov/myncbi/1PkZp4CIEPPIv_/bibliography/public/