MDL Geneeskunde

Opleiders

dr. H.J. Flink (Hajo)
MDL-arts
drs. R.M. Schreuder (Ramon-Michel)
MDL-arts

De afdeling MDL-ziekten van het Catharina Ziekenhuis

De afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten in het CZE functioneert als zelfstandige RVE binnen het cluster beschouwend. De 9 MDL-artsen maken deel uit van de Maatschap Interne Geneeskunde & MDL.

De klinische MDL-zorg wordt momenteel uitgeoefend op 20-32 beschikbare bedden van de verpleegafdeling 4-west en 5-west. De poliklinische  MDL-zorg wordt vrijwel geheel uitgeoefend binnen de polikliniek MDL en Endoscopieafdeling.

Endoscopische diagnostiek en behandeling wordt uitgeoefend binnen de afdeling Endoscopie waar wij beschikken over 6 functiekamers. Deze afdeling bevindt zich naast de polikliniek MDL. Voor de ERCP is er een functiekamer op de röntgenafdeling gereserveerd. Voor ingrepen onder narcose en met doorlichting is er een nieuwe high-tech hybride OK beschikbaar.

De MDL-afdeling heeft een belangrijke ondersteunende functie voor de eerste lijn en een tweede lijn functie voor patiënten uit de stad Eindhoven en de regio Zuidoost Brabant. Deze functie borgt dat de reguliere dagelijkse MDL problematiek in voldoende mate aanwezig is en tijdens de opleiding tot MDL-arts voldoende aan bod komt. Voor de tertiaire zorg uit Zuid Nederland zijn speerpunten gedefinieerd die binnen de opleiding de mogelijkheid geven tot verdieping.

Speerpunten en topreferente functies van de MDL in het CZE:

- Colorectaal carcinoom en pre-maligniteiten van het colon

- Hepato-pancreatico-biliaire aandoeningen

- Oesophagus pathologie met name Barrett

- Diagnostiek en behandeling van vroege neoplasieën

- PEG-zorg en voeding

- Inflammatoire Darmziekten

Het wetenschappelijk onderzoek is met name gericht op de detectie en behandeling van vroeg carcinomen (met name slokdarm, maag en colon), andere endoscopie en oncologie gerelateerde onderwerpen en voeding.

De interne vooropleiding kan worden gevolgd in het CZE. De verplichte stage in het eerste jaar voor AIOS MDL is in de vooropleiding                Algemeen Interne Geneeskunde. Start aanbevolen stages in de vooropleidingen zijn IC (of stage met aandacht voor acute problemen circulatie en respiratoir), Nefrologie en Oncologie.

De vier jaar durende MDL-opleiding is opgebouwd uit een aantal stages met meestal een duur van vier maanden. Deze stages worden verzorgd in het:

1. Maastrichts Universitair Medisch Centrum

2. Catharina Ziekenhuis

3. Zuyderland Ziekenhuis te Heerlen/Sittard

Het Catharina Ziekenhuis verzorgt maximaal twee jaar van de MDL-opleiding. In ons ziekenhuis wordt het MDL-vak in de volle breedte beoefend met ruime gelegenheid om in alle geavanceerde endoscopische technieken gedegen ervaring op te doen.

ANIOS MDL

Als ANIOS MDL participeer je gedeeltelijk op de afdeling MDL afgewisseld met de polikliniek MDL onder begeleiding van een supervisor. Je bent onderdeel van een enthousiaste assistenten groep met jaarlijks ondernemen van een BBQ, assistentenweekend en zelfs de ski-reis.

De opleidingsgroep

In het Catharina Ziekenhuis werken 10 MDL-artsen (9 stafleden en 1 fellow). Alle MDL-artsen zijn vakinhoudelijk breed geörienteerd op alle aspecten van de eindtermen van de opleiding en zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de kwaliteit, inhoud en uitvoering van de opleiding tot MDL-arts. Daarnaast verzorgen wij voor de opleiding Interne Geneeskunde de stage MDL-ziekten. Alle specialisten werken actief samen voor de gewenste kwalitatief hoogstaande opleiding.