RESEARCH
Vooruitstrevend in research
Wetenschappelijk onderzoek is één van de pijlers van de Maatschap Interne Geneeskunde en MDL van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven. De maatschap IG-MDL richt zich op het stimuleren en verrichten van wetenschappelijk onderzoek ten behoeve van verbetering en vernieuwing in de patiëntenzorg. Daarnaast zet de Maatschap zich ook in voor kwaliteitsbewaking. Patiënten vullen voor en na de behandeling vragenlijsten in over hun ervaringen. Deze gegevens worden gebruikt om de kwaliteit van de geleverde zorg te optimaliseren. Het uiteindelijke doel is het leveren van de beste zorg voor de patiënt. Door meer (wetenschappelijk) onderzoek te doen, kunnen onze patiënten de meest innovatieve zorg en behandeling krijgen.
We hechten veel waarde aan het maatschappelijk belang van wetenschappelijk onderzoek, de bijdrage aan betere en vernieuwende zorg met als gevolg een gezondere samenleving. Onze maatschapsleden voeren wetenschappelijk onderzoek vrijwel altijd uit samenwerking met vooraanstaande academische partners, ziekenhuizen en onderwijsinstellingen en andere partners.
Binnen de maatschap is er de mogelijkheid voor (promotie)onderzoek van arts-assistenten, specialisten en ook paramedisch onderzoek door verpleegkundig specialisten. We hebben toegang tot relatief grote patiëntengroepen en korte lijnen in de organisatie. Onder onze patiënten zien we een grote motivatie om deel te nemen aan klinisch onderzoek. Daarnaast is er binnen de maatschap ook aandacht voor efficiëntie en optimalisatie in de zorg en bieden wij mogelijkheden voor afstudeeronderzoek van (master) studenten.
Wat betreft het participeren in landelijke (wetenschaps)netwerken stimuleren we onze medisch-specialisten actief te blijven participeren in hun eigen wetenschappelijke (beroeps-) verenigingen. Zodoende zijn wij ‘aan de voorkant’ betrokken bij het uitzetten en ontwikkelen van wetenschappelijk onderzoek.
Nieuws
PEG-app nu beschikbaar in de App Store en Google Play Store!
De app is live! Sinds juni 2023 is de PEG-app gratis te downloaden in de Apple-store en Playstore. Lennard Gilissen (MDL-arts CZE) heeft samen met Linda Wanders (MDL-arts OLVG), sponsoren en app-bouwer EverywhereIM deze app ontwikkeld. De app is nuttig voor zowel patiënten als zorgverleners die te maken hebben met patiënten met PEG-sondes, zoals huisartsen…
Vacature Researchmedewerker
De Maatschap Interne Geneeskunde-MDL Catharina Ziekenhuis is per direct op zoek naar een gedreven professional voor de volgende vacature:De Maatschap Interne Geneeskunde-MDL Catharina Ziekenhuis is per direct op zoek naar een gedreven professional voor de volgende vacature: Researchmedewerker 0,8 FTE De Maatschap De Maatschap Interne Geneeskunde-MDL is een toegewijde, innovatieve en goed georganiseerde Maatschap. De…
Vochtbalans belangrijk bij nierdialyse
Het meten van de hoeveelheid vocht in het lichaam van een nierpatiënt die wekelijks moet dialyseren, blijkt belangrijker dan tot nu toe werd aangenomen. Te veel of juist te weinig vocht in het lichaam zorgt bij deze patiënten voor een grotere kans op overlijden. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Marijke Dekker, uitgevoerd in het Catharina…
Uitgelicht onderzoek
Researchbureau
De maatschapsleden worden bij het uitvoeren van (wetenschappelijk) onderzoek ondersteund door het researchbureau van de maatschap IG-MDL. Het researchbureau bestaat uit 1 researchcoördinator en 2 researchmedewerkers. De researchcoördinator is het eerste aanspreekpunt voor nieuwe, lopende en afgeronde studies en zorgen voor een optimale afstemming met de relevante afdelingen (o.a. apotheek en algemeen klinisch lab) binnen het Catharina Ziekenhuis. Ook zijn zij verantwoordelijk voor het verkrijgen van goedkeuring van de lokale commissie. De researchmedewerkers zijn verantwoordelijk voor het screenen van patiënten en de dataverzameling van onze lopende studies.
Vanzelfsprekend is het researchbureau op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving rondom medisch-wetenschappelijk onderzoek. Het nieuwe VGO proces kent dus ook geen geheimen meer voor onze medewerkers. Met andere woorden: het researchbureau zorgt er voor dat de randvoorwaarden, voor het doen van onderzoek, optimaal ingevuld worden. De maatschapsleden kunnen zich dan focussen op het medisch inhoudelijke deel van de studies.